• nl

Hand en pols afwijking / behandeling

Handproblemen; zwellingen (bvb ganglion), strengen en kromstand vingers; Dupuytren, hokkende vingers/duim (triggerfingers), carpaal tunnelsyndroom, Quervain en arthrose

Veel voorkomende kwalen van de hand zijn aandoeningen van buig- of strekpezen, zenuwen en bindweefselafwijkingen zoals de ziekte van Dupuytren. Ook het Carpaal tunnel syndroom is een veel voorkomende aandoening. Hierbij zit een belangrijke zenuw beklemd in de pols. Ook kunnen er bultjes aan de vingers of pols ontstaan. Deze zwellingen kunnen allerlei oorzaken hebben.

Dr. Michels heeft een ruime ervaring in het behandelen van deze handaandoeningen. Zij verricht in de Parkwegkliniek eerst een uitgebreid hand-consult en analyse en neemt uitgebreid de tijd om u de behandeling uit te leggen. De handingrepen voert zij eveneens uit op de Parkwegkliniek.

Zwellingen aan de hand of vingers:

Er kan een onderliggende oorzaak zijn zoals bijvoorbeeld arthrose of overbelasting van pezen of gewrichten. In zo’n situatie kan er een cyste ontstaan op de vingers of pols. Deze cyste heet; een ganglion.

Er kan ook sprake zijn van een andere reden voor een zwelling. Door de zwelling te verwijderen kan de functie van de vinger weer worden hersteld en eventuele pijnklachten worden behandeld.

Bij de ingreep wordt door middel van een zo klein mogelijk sneetje de zwelling verwijderd. Soms is het nodig om deze zwelling microscopisch te laten onderzoeken. Wij zullen de zwelling dan naar het pathologisch laboratorium sturen.

Dupuytren

Dit is een aandoening die door vermeerdering van het bindweefsel, strengen en onderhuidse knobbels in handpalm, vingers en duim veroorzaakt. De strengen kunnen samentrekken waardoor de vingers of duim krom gaan staan. De oorzaak is nog niet duidelijk.

Bij operatieve behandeling van de ziekte van Dupuytren wordt door middel van verschillende sneden het aangetaste weefsel verwijderd. Operatieve behandeling is echter geen garantie dat de ziekte niet terug kan komen. Na de operatie kunnen ook andere delen van de hand worden aangetast die in principe in eerste instantie niet aangedaan waren. Het kan dus zijn dat meerdere operaties noodzakelijk zijn.

Redenen om de opereren kunnen zijn:

-pijn ter plaatse van de strengen en knobbels, intrekkingen van de huid.

-kromstand van de vingers. Indien een vinger lang krom heeft gestaan kan niet gegarandeerd worden dat de vinger weer helemaal recht komt na de operatie. De gewrichten kunnen stijf zijn geworden.

Andere handoperaties zijn die van o.a. pezen, zenuwen en gewrichten. Deze structuren kunnen door afwijkingen zijn aangedaan waardoor operatieve behandeling noodzakelijk is.

 

hand voor   hand na 1  hand na 2

Triggerfinger

De triggerfinger, ook wel tenosynovitis stenosans of hokkende vinger genoemd, is een aandoening waarbij de vinger met moeite gestrekt kan worden en dan met een schok(je) recht komt. Soms zit er een pijnlijke verdikking in de handpalm of aan de duimbasis. Bij een triggerfinger is sprake van een zwelling door een ontsteking in een van de buigpezen van de vingers.

Een triggerfinger komt vooral voor in de leeftijdscategorie van 45 tot 65 jaar en wordt vaker gezien bij vrouwen. De meest aangedane vingers zijn de ringvinger, de duim en de middelvinger. De wijsvinger en de pink zijn minder vaak aangedaan. Een triggerfinger komt verder vaak voor bij patiënten die ook bekend zijn met het carpaal tunnelsyndroom.

Voordat er klachten van een triggerfinger optreden, is er altijd sprake geweest van een periode van ontsteking van de peesschede. De buigpees kan daardoor niet soepel meer bewegen, waardoor u uw vinger niet makkelijk kunt strekken of buigen. Meestal bestaat er een zwelling van de pees of van de peesschede. Uiteindelijk zorgt de aanblijvende ontsteking voor zwelling van de pees of vernauwing van de tunnel en ontstaat het zogenaamde ‘triggering’ of ‘snapping’ van de vinger. De pees blijft hangen waardoor buigen en strekken moeilijk verloopt. In ernstige gevallen staat de vinger in gebogen stand en is strekken alleen passief mogelijk, of staat de vinger juist gestrekt en is buigen niet meer mogelijk.

Een triggerfinger kan ontstaan na een zware inspanning, maar in veel gevallen is de oorzaak niet te achterhalen. Dr. Michels kan een triggerfinger kan op diverse manieren behandelen, bijvoorbeeld met een cortison injectie of met een kleine ingreep waarbij het bandje van de peesschede operatief wordt geopend.

Carpaal tunnel syndroom

Het carpale tunnel syndroom (CTS) ontstaat door beknelling van een belangrijke zenuw in de pols, de nervus medianus oftewel middenhandszenuw. De zenuw loopt door een tunnel die aan de bovenzijde wordt afgesloten door de dwarse polsband. Wanneer het bindweefsel in de tunnel gaat zwellen, raakt de zenuw bekneld. De oorzaak van de zwelling van het bindweefsel is in de meeste gevallen onbekend. De klachten komen nogal eens voor tijdens de zwangerschap of aan het begin van de overgang. Andere oorzaken kunnen zijn overbelasting (slachters, timmerman etc), reuma, bindweefselaandoeningen en schildklierafwijkingen. CTS komt meer bij vrouwen voor dan mannen (verhouding 9:1).

Bij het carpale tunnel syndroom hebben patiënten vaak last van een prikkelend/tintelend en pijnlijk gevoel in de handpalm en vingers, een gezwollen, dik gevoel in de hand, uitstralende pijn naar de onderarm, elle boog en schouders en vermindering van de kracht van de hand. Het vaststellen van de diagnose CTS gebeurt op basis van de klachten van de patiënt en de bevindingen bij lichamelijk onderzoek.

In veel gevallen is het nodig dat vooraf, ter bevestiging van de diagnose een aanvullend onderzoek naar zenuwgeleiding (EMG) wordt uitgevoerd. Het is handig om dit onderzoek via een verwijzing van de huisarts vooraf aan het consult bij de plastisch chirurg, te laten verrichten in een diagnostisch centrum of in het ziekenhuis.

Bij een operatie voor carpale tunnel syndroom wordt de dwarse polsband chirurgisch geopend. Hierdoor wordt de tunnel wijder en krijgt de zenuw weer meer ruimte. Het is belangrijk om de zenuw niet te lang bekneld te laten. Bij langdurige beknelling zijn de klachten moeilijk te verhelpen.

M.Quervain

Langs de duimzijde van de pols lopen strekpezen van de duim. Deze pezen gaan op die plaats door een tunneltje. Wanneer er pijn aan de duimzijde van de pols bestaat kan er sprake zijn van de afwijking van Quervain. Deze ontstaat door overbelasting of een chronische ontsteking zonder duidelijke oorzaak (zie ook triggerfinger)

In de Parkwegkliniek zal dr. Michels uw pols onderzoeken. Als er sprake is van Quervain kan deze behandeld worden door het chirurgisch openen van het genoemde tunneltje. Zo krijgen de beknelden pezen weer vrijheid van bewegen en verdwijnt de pijn.

Soms lijkt het klachtenpatroon bij Quervain op klachten die ook bestaan bij:

Arthrose

Dit is ‘slijtage’ van het gewricht. Dat komt veel voor bij mensen tussen de 50-70 jaar. Met name bij vrouwen.

Het is lastig om arthrose volledig te behandelen.

In het merendeel van de patiënten volstaat symptoom behandeling zoals rust door middel van een en pijnstilling. Pijnstilling kan ook gegeven worden door cortisoninjecties. Een analyse en dergelijke behandeling kan goed uitgevoerd worden in de Parkwegkliniek.

Ook ziet men vaak ganglionen en mucoidcysten door arthrose. Deze kunnen op eenvoudige wijze worden behandeld (zie zwellingen aan handen en/of vingers/duim)

Back to Top